De Stichting
Wie
Stichting Borstbeeld wil vrouwen bewust maken van de keuzes die ze zouden moeten krijgen – en vragen- bij de behandeling van borstkanker. Die keuzes worden namelijk lang niet altijd volledig gecommuniceerd. Stichting Borstbeeld streeft naar meer transparantie in de zorg. In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor de huidsparende operatie met directe borstreconstructie, een specifieke operatie bij borstkanker.
Waarom
Op 27-jarige leeftijd werd Anouk Jongsma geconfronteerd met borstkanker. Voor de eerste maal moest zij aan den lijve ondervinden wat een borstamputatie betekent voor een vrouw. Zij had het geluk een huidsparende operatie met directe borstreconstructie te ondergaan, waardoor het resultaat mooier en minder confronterend was. Anouk is goed behandeld, maar het is haar opgevallen hoeveel inspanningen zij heeft moeten leveren om de juiste zorg te krijgen. Bij de diagnose borstkanker kreeg zij in eerste instantie niet alle mogelijkheden aangeboden. Als zij zich niet assertief had opgesteld was ze relatief willekeurig (en sub-optimaal) behandeld geweest.
Deze ervaring beluisterde Anouk bij meer vrouwen. Contacten binnen het medische circuit bevestigden haar in het vermoeden dat lang niet alle vrouwen alle mogelijke behandelingopties voor- en uitgelegd krijgen. Daar wilde zij iets aan doen. Met Stichting Borstbeeld heeft zij daarmee een eerste initiatief genomen.
In het kort
Stichting Borstbeeld wil:
– Vrouwen bewust maken van de keuzes die ze zouden moeten krijgen en vragen bij de behandeling van borstkanker. Volledige en complete informatie over de verschillende behandelmogelijkheden is onontbeerlijk om tot juiste keuzes te komen. Vrouwen spelen hier zelf ook een cruciale rol in;
– In het bijzonder aandacht vragen voor de huidsparende directe borstreconstructie, een specifieke operatie bij borstkanker, die nog te weinig wordt uitgevoerd in Nederland.
– Urgentie hierover creëren bij beslissers: specialisten, zorgverzekeraars, politici en andere beïnvloeders.